Boek redigeren voor particulieren

Een verhaal dat het waard is om gelezen te worden, verdient de beste versie van zichzelf. En juist daarvoor kun je bij mij terecht. Als manuscriptredacteur vorm ik samen met jou een team om de beste versie van jouw verhaal op papier te krijgen!

Om de beste versie van je verhaal op papier te krijgen, is ‘samen’ een sleutelwoord. Ik vind het belangrijk dat we een goede match vormen en geef je om die reden de mogelijkheid om gratis te ontdekken of dit zo is.

Vraag de gratis proefredactie aan.

Wat is redigeren?

Ik vergelijk redigeren vaak met het inrichten van een (nieuw) huis. Dat huis is gebouwd, het is wind- en waterdicht, er zit een badkamer en een keuken in. Misschien heb je de muren al netjes afgewerkt en mooie vloeren gelegd. Het is duidelijk dat dit een heerlijke plek is om te wonen.

Maar… Het is nog niet af. Je moet het nog inrichten. Daarom ga je met de meubels schuiven. Misschien moet er een meubel bij komen, of moet er iets weg. Je hangt foto’s of een schilderij aan de kale muren, je legt kussens op de bank en zet een bos bloemen op tafel. Je gaat net zo lang door totdat alles perfect op z’n plaats staat en je van het huis een thuis hebt gemaakt.

Redigeren: een frisse blik en samen sparren voor het beste resultaat

Redigeren is net zoiets. Het verhaal is (zo goed als) klaar en het is duidelijk dat het lezers verdient. Maar… Het is nog niet af.

Tijdens de redactie kijk ik onder meer naar de verhaalopbouw, het plot, de zinsbouw, de stijl en de grammatica. Ik geef je waardevolle adviezen om je manuscript te versterken. Misschien is het handig om te schuiven met een bepaalde scène, misschien kom ik inconsequenties tegen of kan een karakter meer kleur krijgen door bepaalde details toe te voegen.  

Doordat ik je verhaal met frisse blik lees, zie ik op welke punten het verbeterd kan worden. De ervaring leert dat schrijvers na mijn feedback weer nieuwe energie en inspiratie krijgen om die laatste puntjes op de i te zetten.

O ja: bovenstaande betekent automatisch dat er altijd (minimaal) twee rondes zijn. Het redigeren gaat verder nadat je mijn feedback verwerkt hebt, omdat ook voor de veranderingen geldt dat de verhaalopbouw, plot, zinsbouw, stijl en grammatica moeten kloppen! Ik laat je dus niet zomaar aan je lot over 😉.

Redigeren is wat anders dan corrigeren

Zoals hierboven beschreven ben ik op verhaalniveau met je tekst bezig. Ik kijk naar de grote lijnen: zit er bijvoorbeeld genoeg spanning in, kloppen de details en hebben personages een ‘eigen stem’.

Corrigeren gebeurt ná het redigeren. Iemand die je tekst corrigeert kijkt naar de punten, de komma’s, de d’tjes, de t’tjes, tantje Betjes, enz. enz. Een corrector is op woord- en zinsniveau met je tekst bezig en minder met het verhaal zelf.

‘Verbeter jij dan nooit een taalfoutje, Paulien?’
Mijn belangrijkste taak is om de beste versie van het verhaal boven water te trekken: daar gaat dus mijn aandacht naartoe. Als ik tijdens het redigeren een (taal)fout tegenkom, zal ik dat natuurlijk aangeven. Maar als je zeker wilt weten dat je tekst taalkundig foutloos is, raad ik je aan om na de redactierondes een corrector in te schakelen. Hij of zij kan de laatste puntjes op de i zetten.

Maak je verhaal aantrekkelijk voor uitgevers en lezers

Ben je van plan om een uitgever voor je manuscript te zoeken? Laat het me weten. Ik heb contacten bij diverse uitgevers en wil met plezier een link leggen tussen jou en hen als ik denk dat je in het fonds past.

Ik durf te stellen dat iedere tekst beter wordt van redactie. In deze fase zet je de beste versie van het verhaal waar je al zo lang aan werkt, op papier. Dat geeft heel veel voldoening!

Heb jij er al net zoveel zin in als ik?

Vraag de gratis proefredactie aan.

Wil je liever eerst kennismaken of heb je nog vragen?

Neem contact op